Door dorpelingen geweven wandkleed na jarenlange zoektocht terug in ‘t Zandt

‘t Zandt – Na meer dan drie decennia is een bijzonder smyrna wandkleed, ontworpen door kunstenares Gunhild Kristensen, teruggekeerd naar ‘t Zandt. Het wandkleed, dat in 1968 werd geknoopt door 175 vrouwen uit de zes dorpen van de voormalige gemeente ‘t Zandt, meet 3,5 bij 2,4 meter en sierde ooit de raadzaal van de gemeente. Dankzij het intensieve speurwerk van het Luitje Hoeksema Fonds heeft het kleed een nieuwe thuis gevonden in het dorp.

Historisch kunstwerk
Het wandkleed, dat in veel trouwalbums van toenmalige bruidspaartjes prijkt, raakte in 1990 uit beeld na de gemeentelijke herindeling waarbij ‘t Zandt opging in de gemeente Loppersum. Zonder ruimte in de nieuwe gemeente belandde het kleed in opslag en werd het in 2010 overgedragen aan de gemeente Oosterbeek-Renkum, de geboorteplaats van Kristensen.

Jarenlange zoektocht
In 2018 ontstond de vraag waar het wandkleed gebleven was, wat het bestuur van de Stichting Luitje Hoeksema Fonds motiveerde om een zoektocht te starten. Een oud-medewerker van de gemeente ’t Zandt bracht hen op het spoor van de overdracht aan Oosterbeek-Renkum, maar het vinden van het kleed bleek een uitdaging.

Hoewel het speurwerk door corona tijdelijk stilviel, werd het in 2022 hervat. Pogingen om informatie te verkrijgen bij musea, instellingen en de gemeente Oosterbeek-Renkum liepen op niets uit. Een doorbraak kwam toen een ambtenaar van de voormalige gemeente Loppersum het archief doorspitte en achterhaalde aan wie het wandkleed was overgedragen. De desbetreffende persoon, nog steeds werkzaam bij de gemeente Oosterbeek-Renkum, kon zich de overdracht herinneren en bevestigde dat het wandkleed in een depot lag opgeslagen.

Terugkeer en nieuwe bestemming
Na intensieve communicatie en coördinatie is het wandkleed op 2 december opgehaald uit de gemeente Oosterbeek-Renkum en teruggebracht naar ‘t Zandt. Het kunstwerk zal worden schoongemaakt en geïmpregneerd voordat het een prominente plek krijgt in het dorp.

Oproep aan inwoners
Het Luitje Hoeksema Fonds is op zoek naar inwoners die in 1968 hebben meegewerkt aan het knopen van het wandkleed. Ook foto’s en verhalen uit die tijd zijn van harte welkom. Mensen met informatie kunnen contact opnemen via johannakroes@gmail.com.

Over Luitje Hoeksema Fonds
De Stichting Luitje Hoeksema Fonds, gevestigd in ’t Zandt (Groningen), richt zich op de bestudering en navorsing van de oudheidkunde van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Het fonds werd opgericht op 25 november 1938 en vindt zijn oorsprong in de passie van Luurt Hoeksema, een liefhebber van historie. Hij bouwde een unieke verzameling oudheidkundige boeken en kaarten over de noordelijke provincies op. Om deze collectie voor toekomstige generaties te behouden, richtte hij bij testament in 1935 de stichting op, vernoemd naar zijn zoon Luitje. Naast de collectie bracht hij een legaat van tienduizend gulden in, bedoeld om het voortbestaan van het fonds te waarborgen en nieuwe aanwinsten te financieren. De uitgebreide collectie van circa 2.000 werken wordt bewaard in het dorpshuis van ’t Zandt en valt onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van het Departement ’t Zandt der Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.

Back to top button