Nederland – De Nederlandse economie groeit de komende jaren sneller dan eerder verwacht, maar blijft kwetsbaar door geopolitieke onzekerheden en een hardnekkig hoge inflatie. Dat blijkt uit de Najaarsraming van De Nederlandsche Bank (DNB), die vandaag is gepubliceerd.
Inflatie blijft hoog
Hoewel de inflatie in Europa sneller daalt naar het door de Europese Centrale Bank (ECB) gewenste niveau van 2%, blijft de inflatie in Nederland naar verwachting de komende jaren rond 3%. Volgens Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken en Financiële Stabiliteit bij DNB, vormt dit een risico:
“Een tijdelijke inflatie van 3% is acceptabel, maar dit mag geen structureel niveau worden. Het verankeren van deze verwachting zou de koopkracht aantasten en onze concurrentiepositie verslechteren. Bovendien wordt het kostbaar en pijnlijk om de inflatie later alsnog terug te brengen naar 2%.”
Omdat de Europese inflatie sneller daalt dan de Nederlandse, ligt er volgens DNB een belangrijke taak bij vakbonden, werkgevers en het kabinet om structurele inflatie te voorkomen.
Economie groeit door binnenlandse vraag
DNB voorspelt een economische groei van 0,9% in 2023 en 1,5% in zowel 2025 als 2026. Dit is een verbetering ten opzichte van eerdere ramingen. De groei wordt vooral gedreven door hogere bestedingen van huishoudens en de overheid, evenals toenemende investeringen door bedrijven. Ook de herstellende wereldhandel draagt bij.
De binnenlandse consumptie groeit door stijgende inkomens, mede dankzij loongroei die de inflatie overtreft. Het reëel beschikbare inkomen van huishoudens neemt in 2023 met 4,5% toe, wat deels wordt gespaard of geïnvesteerd in woningen.
Geopolitieke risico’s drukken op groei
Toch zijn er bedreigingen. Nederland, als open handelsland, blijft gevoelig voor geopolitieke spanningen, zoals de oorlog in Oekraïne en onrust in het Midden-Oosten. Een mogelijk escalerende handelsoorlog met de VS kan bovendien aanzienlijke schade aanrichten.
DNB rekent in een alternatief scenario voor dat een handelsoorlog de economische groei in 2026 kan terugbrengen van de verwachte 1,5% naar slechts 0,4%.
Toekomst blijft onzeker
Hoewel de economische vooruitzichten voor Nederland verbeteren, blijven geopolitieke onzekerheden en de inflatie belangrijke uitdagingen. Het is aan beleidsmakers en sociale partners om ervoor te zorgen dat de economie toekomstbestendig blijft.