Dijkgraaf Waterschap Noorderzijlvest: “Veilig leven met water wordt minder vanzelfsprekend”

Nederland – Op 9 oktober heeft het KNMI de nieuwe klimaatscenario’s voor Nederland gepresenteerd. Conclusie: het wordt in alle seizoenen warmer. We krijgen nog vaker te maken met extreme neerslag en droogte.

Weersextremen zullen elkaar sneller opvolgen. Daarnaast zal de zeespiegel harder stijgen dan eerder
gedacht; mogelijk kijken we tegen een zeespiegelstijging van 1 meter aan in het jaar 2100. Dit
heeft grote consequenties voor het waterbeheer.

Periodes met wateroverlast en langduriger droogte nemen toe. De garantie op voldoende aanvoer van zoetwater als het te droog is en genoeg water kunnen afvoeren als het te nat is, komt verder onder druk te staan. “Veilig leven met water is niet meer zo vanzelfsprekend als het was”, zegt dijkgraaf Roeland van der Schaaf van Waterschap Noorderzijlvest.

Nieuwe vormen van kustverdediging
De waterschappen gebruiken de klimaatscenario’s om normen voor waterveiligheid, wateroverlast en droogte op te baseren. De Unie van Waterschappen bepleit in zijn reactie op de klimaatscenario’s de urgentie om dijken te blijven versterken en daar genoeg ruimte en geld voor te reserveren. De dijkgraaf vult daarop aan: “Overal in het land vinden versterkingsoperaties plaats; de grootste ingreep na de Deltawerken. Die plannen moeten we zeker doorzetten. In ons gebied wordt op dit moment de zeedijk versterkt langs het traject Lauwersmeer-Vierhuizergat”. De dijkgraaf bepleit dat er al in de nabije toekomst meer nodig is dan het blijven verhogen en verbreden van de dijken. “Dat kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan. Daar zal niet overal genoeg ruimte voor zijn. Daarom wordt er nu in het land en zeker in onze regio al onderzocht hoe de kustverdediging anders vorm kan krijgen: met dijklandschappen in een brede kustzone waarin bijvoorbeeld buitendijks de kracht van de zee wordt opgevangen. Of waarbij we juist meer moeten meebewegen met de zee op sommige plekken”.

Back to top button