Delfzijl – De gemeente Delfzijl gaat de laaggeletterdheid van inwoners aanpakken. Dit heeft het college dinsdag besloten.
Om de laaggeletterdheid aan te pakken wordt samengewerkt met diverse lokale organisaties en er wordt een zogeheten Taalhuis gehuisvest in de bibliotheken van de gemeente. Een Taalhuis is een plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met taalvaardigheden.
Hoog percentage laaggeletterdheid
De gemeente kent een hoog percentage laaggeletterdheid. Een laaggeletterde kan onvoldoende lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de alledaagse technologie. Mensen worden daardoor belemmerd in hun dagelijks functioneren. Het gaat hierbij om problemen bij bijvoorbeeld het vinden en behouden van werk.
Aanpak met lokale partners
Delfzijl pakt de laaggeletterdheid samen met de gemeenten Appingedam en Loppersum aan. De Stichting Lezen en Schrijven gaat de gemeente helpen door haar kennis en kunde te delen. Zij hebben de afgelopen jaren succesvol ervaring opgedaan met de aanpak ‘Taal voor het leven’ en het opzetten van samenwerkingsverbanden in gemeenten. De samenwerking in deze regio richt zich op samenwerking met onder andere Biblionet Groningen, Humanitas, Stichting Lezen & Schrijven, het ROC Noorderpoort, de ASWA en de SWD.
Vrijwilligers
“De komende tijd wordt gebruikt om vrijwilligers te werven die laaggeletterden kunnen herkennen en doorverwijzen naar het Taalhuis”, aldus wethouder Joostens. “Een taalprofessional van het ROC Noorderpoort zal een leerroute vaststellen aan de hand van het niveau, de leerwens en de mogelijkheden van de deelnemer. De vrijwilliger kan vervolgens, als taalmaatje, de laaggeletterde ondersteuning bieden door te oefenen met lezen en schrijven.