Slochteren – Op zaterdag 18 januari 2025 vindt de jaarlijkse Gerrit van Houten Lezing plaats in de Fraeylemaborg. Tijdens deze lezing zal historicus Coen Brummer, auteur van een recente biografie over politicus Samuel van Houten (1837-1930), het leven en de politieke keuzes van deze invloedrijke staatsman belichten. Van Houten, bekend van het ‘kinderwetje’ – de eerste sociale wet van Nederland – begon zijn loopbaan als vernieuwer van het liberalisme, maar eindigde als een controversieel figuur in de Nederlandse politiek.
Brummer bespreekt in zijn lezing Van Houtens jeugd aan het Damsterdiep, zijn idealen en twijfels over de democratie, en zijn familiebanden met het kunstenaarsechtpaar Mesdag en zijn dochter Barbara. Deze persoonlijke verhalen worden geplaatst tegen de achtergrond van een veranderende wereld en Van Houtens indrukwekkende, maar complexe nalatenschap.
De familie Van Houten
De Gerrit van Houten Lezing werpt ook een licht op de fascinerende familiegeschiedenis van de Van Houtens. Samuel van Houten was de oom van Gerrit van Houten (1866-1934), een kunstenaar wiens werk tot op de dag van vandaag bewonderd wordt. Gerrit schilderde stadsgezichten, landschappen en stillevens totdat zijn psychische gezondheid hem op 24-jarige leeftijd dwong te stoppen. Zijn familie bewaarde zijn werk zorgvuldig en bracht het onder in de Gerrit van Houten Stichting.
De Fraeylemaborg, eigendom van de Stichting sinds 1972, herbergt een prachtige collectie van Gerrits werk. Tijdens de lezing zijn enkele schilderijen en tekeningen van Gerrit en Barbara van Houten te bewonderen.
Praktische informatie
Tickets: Online verkrijgbaar via deze link.
Datum: Zaterdag 18 januari 2025
Locatie: Fraeylemaborg, Slochteren
Tijd: Deuren open om 10.30 uur, aanvang 11.00 uur, einde 12.00 uur
Toegang: € 6,50 per persoon