Het Hogeland – Hoe wonen we nu en in de toekomst op Het Hogeland? Dat is de centrale vraag van het eerste burgerberaad van de gemeente Het Hogeland, een initiatief van de gemeenteraad. Een gelote groep inwoners komt samen om te praten over uitdagingen en kansen rondom wonen en zal concrete voorstellen formuleren voor de gemeente. Dit burgerberaad biedt inwoners een unieke kans om direct invloed uit te oefenen op de toekomst wonen.
Wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een vorm van participatieve democratie waarbij een representatieve groep inwoners, via loting geselecteerd, samenkomt om een maatschappelijk vraagstuk te bespreken. Tijdens meerdere bijeenkomsten krijgen deelnemers informatie van experts, gaan ze met elkaar in gesprek en werken ze samen aan gedragen oplossingen. De uitkomsten van het beraad worden als zwaarwegend voorstel aan de gemeenteraad aangeboden. Dit betekent dat de gemeenteraad de voorstellen overneemt, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om dit niet te doen. Deze argumenten worden actief gedeeld met de deelnemers van het burgerberaad.
Hoe werkt het?
Deelnemers aan het burgerberaad Het Hogeland worden willekeurig geselecteerd en ontvangen binnenkort een uitnodiging per post. Daarnaast kunnen inwoners betrokken blijven bij het burgerberaad via nieuwsbrieven, de website, sociale media en andere mediakanalen, ook als je niet deelneemt. De gemeente wil zo veel mogelijk verschillende perspectieven verzamelen om tot een evenwichtige en toekomstbestendige visie op wonen te komen.
Wethouder Han Hefting benadrukt: “Iedereen in Het Hogeland heeft een stem in de toekomst van wonen. Dit burgerberaad helpt ons om samen gedragen oplossingen te vinden die aansluiten bij de wensen en behoeften van onze inwoners.”
Meer informatie over het burgerberaad en updates over het proces zijn te vinden op www.burgerberaadhethogeland.nl.