Nederland – De beste keuze die een verslaafde kan maken is het vragen om hulp. Als die stap wordt gezet, is de kans op slagen ook veel groter. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat mensen onder dwang worden opgenomen in een afkickkliniek? Hoewel begrijpelijk, zal dit in de meeste gevallen alleen maar tot terugval kunnen leiden. Daarom is het belangrijk dat de verslaafde achter de zorg staat en deze bij voorkeur ook zelf inschakelt.
1-0 voor de persoon in kwestie dus. Maar dan volgt het volgende probleem: want hoe kies een afkickkliniek? Waar let je dan op? In dit artikel zetten we alle aandachtspunten op een rij die jij kunt gebruiken bij het vinden van een afkickkliniek of die je kunt gebruiken bij het helpen van een verslaafde dierbare.
Binnen- of buitenland?
Steeds vaker wordt er gekozen voor afkickklinieken in het buitenland. Niet zonder reden, want deze plekken kunnen veel voordelen bieden. Maar waarom zou je voor een Zuid-Afrikaanse afkickkliniek kiezen als deze zorg mogelijk ook in Nederland gegeven kan worden?
Het grootste voordeel van afkicken in het buitenland is dat je echt uit je eigen omgeving wordt gehaald. Je wordt niet getriggerd door personen of plekken in de buurt. Je komt op een plek waar je niemand kent en waar je enkel kunt terugvallen op jezelf. Dat kan in het begin ook veel spanning opleveren. Tegelijkertijd is het ook prettig. In de oude omgeving werkte het immers niet. Voor een korte periode hieruit weg zijn, kan dan helpen om het herstel op te pakken. Wel is het belangrijk om te beseffen dat je uiteindelijk ook weer in de eigen omgeving terugkeert. Daarom is nazorg zo belangrijk. Zo voorkom je dat je – eenmaal geconfronteerd met de dagelijkse triggers – weer terugvalt in je oude gedrag.
Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat de wachtlijsten in Nederland erg lang kunnen zijn. Hierdoor moeten mensen lang wachten voordat ze hulp krijgen. Soms te lang. Een alcohol verslaafde of drugsverslaafde beschikt niet over de luxe om al te lang te wachten. Hoe langer er wordt gewacht, hoe dieper zij in de verslaving zullen zakken. In het buitenland hanteren ze meestal kortere wachttijden. Iets wat in dergelijke situaties dus zeer gewenst is.
Een kliniek die past bij jouw behoeften
Geen enkele verslaving is hetzelfde. Sommige mensen zijn verslaafd geraakt doordat ze jaren voor plezier verdovende middelen hadden gebruikt en hier nu niet meer mee kunnen stoppen. Er zijn echter ook mensen die trauma’s hebben opgelopen of voor zeer hete vuren hebben gestaan en met verdovende middelen zichzelf geholpen hebben. Een soort copingsmechanisme dus.
Als je verdovende middelen gebruikt om met gevoelens of bepaalde situaties om te gaan, zal het heel lastig worden om hiervan af te kicken. Een kliniek kan je helpen om onder toezicht te stoppen met de middelen, maar wat gebeurt er als je weer iets vervelends meemaakt? De kans op terugval is dan zeer groot.
Gelukkig zijn er ook afkickklinieken die veel verder kijken dan enkel de verslaving. Die de verslaving als een bijkomend probleem zien en juist samen op zoek willen gaan naar de onderliggende problemen. Door een ander copingsmechanisme aan te leren kan terugval voorkomen worden.
Daarom is het belangrijk om eerst na te gaan hoe jouw verslaving tot stand is gekomen en vervolgens op zoek te gaan naar een kliniek die hierbij past en de juiste behandeling weet te bieden.