65-plusser steeds vaker met ernstig letsel op spoedeisende hulp na val

Nederland – Het aantal 65-plussers dat met ernstig letsel op de spoedeisende hulp belandt na een val is in tien jaar met 17 procent gestegen. Dit blijkt uit recente cijfers van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Voor de jongere groep van 65- tot 75-jarigen is deze stijging zelfs 22 procent. Daarom vragen VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) extra aandacht voor het voorkomen van valpartijen, tijdens de Valpreventieweek die vandaag start. Door de online valrisicotest te doen, weten ouderen in Groningen of hun kans om te vallen groot of klein is.

De cijfers zijn verontrustend: in 2023 belandden maar liefst 112.000 65-plussers op de spoedeisende hulp na een val, van wie drie op de vier met ernstig letsel. Voor de jongere groep van 65- tot 75-jarigen is deze stijging zelfs 22 procent in de afgelopen tien jaar. En dat leidde bij deze groep vooral tot breuken (60 procent). Ook in Groningen zijn er 65-plussers met een hoger valrisico. In Stadskanaal gaat het zelfs om bijna de helft (47%) van de 65-plussers.

VeiligheidNL benadrukt dat iedere val een risico vormt. Want als je eenmaal bent gevallen, is de kans op een volgende val groter. “Vallen is niet normaal en hoort niet bij gezond ouder worden”, zegt Wietske Hoekstra, consultant valpreventie bij VeiligheidNL. “Vooral de groep 65- tot 75-jarigen kan actie ondernemen om het risico op een val te verlagen. De eerste stap is de kans op vallen in kaart brengen door de online valrisicotest te doen. Als je een hoog valrisico hebt, krijg je tips om daarmee aan de slag te gaan.”

Tips om valpartijen te voorkomen
Naasten van 65-plussers, zoals hun kinderen of kennissen, kunnen een belangrijke rol spelen om valpartijen te voorkomen. Ze kunnen hen wijzen op het risico en de gevolgen van vallen. En hen stimuleren om de valrisicotest samen in te vullen. Dat kan een groot verschil maken. De test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en geeft aan of de kans groot of klein is om te vallen en wat je daarmee kunt doen.

De valrisicotest is onderdeel van de landelijke publiekscommunicatie ‘Ik sta sterk’, een initiatief van het ministerie van VWS en VeiligheidNL. Naast de test zijn er ook praktische tips om veilig op de been te blijven. Bijvoorbeeld door het trainen van je evenwicht tijdens een training en je huis veiliger te maken door kleine aanpassingen te doen.

Wat kun je nu gelijk doen?

  1. Bespreek het risico op valpartijen
    Vallen is niet iets om voor lief te nemen. Maatregelen kunnen veel leed voorkomen.
  1. Doe de valrisicotest
    De online valrisicotest is eenvoudig (samen) in te vullen en geeft inzicht in hoe groot de kans op vallen is.
  2. Informeer naar cursussen in de buurt
    Ook in Groningen zijn er speciale cursussen om je evenwicht te trainen. Die zijn vaak nog gezellig ook. Het aanbod verschilt per gemeente. Vraag daarom een fysiotherapeut, wijkverpleegkundige, huisarts, buurtsportcoach of welzijnsmedewerker naar het aanbod in jouw gemeente. Zij kunnen je ook helpen met het aanmelden.

Kijk voor meer informatie en tips op www.hoesterkstaik.nl.

Back to top button