Delfzijl (ADP) – Voor digitale ontucht met zijn nichtje en kinderpornobezit eiste de officier van justitie tegen een 49-jarige man uit Delfzijl een celstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De man heeft zich volgens de aanklaagster ook schuldig gemaakt aan het stalken van het meisje en het belagen en oplichten van de moeder van dit kind.
Het meisje was 19 jaar toen ze vorig jaar augustus samen met haar vader naar de politie stapte. Ze werd vanaf haar dertiende al online lastiggevallen door een voor haar onbekende jongen, die zich Rico noemde. De jongen was even oud en zou haar hebben overgehaald om naaktfoto’s van zichzelf te sturen. Hij dreigde die rond te sturen op sociale media als hij niet meer foto’s en ook filmpjes van haar kreeg, zei de jonge vrouw tegen de politie.
Seks enquêtes
Toen ze ouder werd, werd ze ineens via verschillende mailadressen bestookt met vragenlijsten. Deze seks enquêtes moest ze invullen. De toon werd steeds dwingender en en passant liet de mailer ook weten dat hij veel van haar leven wist. Ze kon de mails stoppen door een bedrag te betalen. Zij besloot haar verhaal bij haar vader en de politie neer te leggen.
Wie zat er achter deze mails?
De agenten namen vanaf dat moment haar mailverkeer over. De identiteitsgegevens achter deze accounts ontbraken, waardoor het voor de agenten niet te achterhalen was wie achter deze mailadressen zat. ‘Het was wachten op een misstap, dat de verstuurder per vergissing wel een traceerbaar adres zou gebruiken’, zei de officier van justitie.
Vanaf het werk
In maart kwam een mail binnen, die was verstuurd vanaf de werkplek van de verdachte. De man werd opgepakt en hij bekende dat die mails van hem waren. Op zijn computer stonden de naaktfoto’s van zijn minderjarig nichtje. Op dat moment deed ook de moeder van het meisje aangifte van belaging en oplichting. Zij werd sinds eind 2018 door onbekenden bestookt met erotische vragenlijsten. Ze betaalde 3000 euro om hiervan af te komen.
Extra kwetsbaar
De officier van justitie vond dit zeer ernstige feiten. De man bracht zijn eigen nichtje tot wanhoop. Een kind dat door familieomstandigheden tijdelijk in zijn gezin woonde. Het meisje was daardoor extra kwetsbaar en zat bovendien als puber volop in haar ontwikkeling, wat haar nog kwetsbaarder maakte. Daarnaast maakte de man ook het leven van de moeder zuur, zei de officier. Een vrouw die in die periode rouwde om het verlies van een gezinslid en eveneens kwetsbaar was.
Behandeling noodzakelijk
‘Hij ging daarbij berekenend te werk, waardoor hij een lange tijd onder de radar verbleef’, zei de officier van justitie. Een psycholoog onderzocht de Delfzijlster en constateerde een persoonlijkheidsstoornis. De man kampt met een minderwaardigheidscomplex. Hij voelt zich, volgens de deskundige, snel gekrenkt en dat zou zijn handelen hebben bepaald. Zonder een behandeling is de kans op herhaling hoog. De advocaat vroeg de rechtbank daarmee rekening te houden. Hij stelde een celstraf voor die gelijk is aan het voorarrest.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.