24 scholen in Groningen aan de slag met muziek

Groningen – 24 basisscholen in de provincie Groningen ontvangen subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie om vanaf komend schooljaar aan de slag te gaan met muziek. Door heel Nederland zijn nu al ruim 1000 scholen die dankzij de subsidieregeling Impuls muziekonderwijs werken aan meer en beter muziekonderwijs.

De komende drie jaar kunnen de 24 scholen, verspreid over heelgroningen, werken aan het verbeteren van hun muziekonderwijs, onder andere door samenwerkingen aan te gaan met partijen uit het muziekveld. Hiermee komt het totaal aantal scholen dat in de afgelopen twee rondes in Groningen subsidie heeft ontvangen op 33. Zo zetten ook in deze provincie steeds meer scholen de toon! Kijk voor meer informatie op http://www.cultuurparticipatie.nl/impulsmuziekonderwijs.

“Het is mijn ambitie dat in 2020 muziek op alle basisscholen weer vanzelfsprekend is. Ik ben dan ook verheugd dat al meer dan 1000 scholen werk maken van goed muziekonderwijs. Muziek is van en voor iedereen. Iedereen moet zijn of haar talenten kunnen ontdekken, leren luisteren en vooral leren samen spelen. Kinderen kunnen daar de rest van hun leven veel plezier van hebben.” Jet Bussemaker | Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De tweede ronde van de Impuls muziekonderwijs is op 1 april gesloten. Alle scholen die een aanvraag indienden hebben ondertussen bericht ontvangen. Nadat vorig jaar in de eerste ronde al 542 scholen in Nederland konden starten met het versterken van hun muziekonderwijs, gaan in het aankomend schooljaar nog eens bijna 500 nieuwe scholen aan de slag met meer en beter muziekonderwijs. De derde ronde gaat open op 2 oktober 2017.

Voor de tweede ronde van de regeling ontving het Fonds voor Cultuurparticipatie ruim 850 aanvragen. Dit is aanzienlijk meer dan de circa 500 aanvragen die binnen het beschikbare budget van €8 miljoen voor deze ronde gehonoreerd konden worden.

“Het is geweldig dat dankzij de Impuls muziekonderwijs nu al 1000 scholen werk kunnen maken van meer en beter muziekonderwijs. We hopen dat ook de scholen die dit jaar geen subsidie hebben kunnen ontvangen hun enthousiasme vasthouden en voor de volgende ronde opnieuw een aanvraag indienen. De vele aandacht voor muziek op de basisschool zorgt voor een belangrijke beweging, waarin onze partners bij het ministerie van OCW, Méér Muziek in de Klas en het LKCA ook een belangrijke rol spelen.” Jan Jaap Knol | Directeur-Bestuurder Fonds voor Cultuurparticipatie.

Met de Impuls muziekonderwijs geeft het Fonds voor Cultuurparticipatie basisscholen de kans te investeren in meer en beter muziekonderwijs. Dit doen zij o.a. door een samenwerking aan te gaan met een muzikale partner en de deskundigheid van de leerkrachten te vergroten.

Samen de schouders onder muziekonderwijs

De Impuls muziekonderwijs wordt uitgevoerd in opdracht van minister Bussemaker en is onderdeel van de landelijke beweging Méér Muziek in de Klas. Samen ervoor zorgen dat muziekeducatie een vaste plek krijgt in het basisonderwijs. Dat is de ambitie van Méér Muziek in de Klas. Een landelijk samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en de stichting Méér Muziek in de Klas. De diverse partijen zetten zich gezamenlijk in voor structureel muziekonderwijs via o.a. subsidies, kennisdeling en landelijke aandacht.

Back to top button